Wij blijven solidair …
Ook met de meest geïsoleerden

 

Onze winkels en inleverpunten zijn dicht en onze ophaaldienst ligt stil, maar onze textielcontainers zijn steeds beschikbaar en sociale acties gaan door. In deze reeks artikelen vind je enkele stukjes van het leven van Spullenhulp, de mooie initiatieven van collega’s, vrijwilligers en donateurs, en de impulsen van solidariteit van onze partners. Dank aan jullie allemaal.

22 april 2020

Jessica en Guillaume, twee maatschappelijk werkers van vzw Spullenhulp, werken tijdelijk als inkopers en bezorgers voor alleenstaanden die risicopersoon zijn of zelf niet om boodschappen kunnen. In deze periode van lockdown vreest het team van Een Eigen Dak vooral voor het isolement.

Het is nog vroeg in de ochtend. Jessica en Guillaume komen terug van de supermarkt. Ze zijn allebei maatschappelijk werker en helpen normaal gezien ex-dakloze die nu gelogeerd zijn. Nu doen ze dus ook hun boodschappen.

“Nu de lockdown blijft duren, wordt de situatie erg moeilijk voor de geïsoleerde mensen die wij dagelijks opvolgen. De eenzaamheid die ontstaat, is een gigantisch probleem. Daarom hebben we een unieke oplossing gevonden om deze mensen te blijven zien en te helpen. Elke twee weken doen we hun boodschappen en brengen we die bij hen thuis. ”

Boodschappen om 7 uur ’s ochtends

“We namen contact op met de Colruyt aan Jourdan in Etterbeek. Al snel vonden die het goed dat wij van Spullenhulp en nog andere verenigingen een uur voor openingstijd boodschappen komen doen, om zeven uur ’s ochtends dus. Dat maakt het voor ons een stuk gemakkelijker om de aankopen te doen en ons te organiseren. Vervolgens brengen we de boodschappen thuis, zowat overal in Brussel,” legt Jessica uit terwijl ze een krat uit de kofferbak van het tjokvolle bestelbusje haalt.

Moeilijk om contact te leggen in tijden van lockdown

Jessica en Guillaume maken deel uit van het team Een Eigen Dak. Deze dienst van Spullenhulp verzorgt de nabegeleiding voor de bewoners van onze opvangtehuizen. Mensen die na een verblijf in een opvangtehuis een woning hebben gevonden, ondervinden namelijk heel vaak op verschillende gebieden problemen bij het op de rails krijgen van hun dagelijks leven, onder meer door een gebrek aan een sociaal netwerk. De voornaamste missie van Een Eigen Dak is om contacten te leggen.

“Sinds het begin van de lockdown zien we een toename van het aantal telefonische oproepen.  Er is veel vraag om hulp, ook van personen die normaal niet bij ons komen aankloppen. We waren daarop voorbereid en om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de vraag hebben we ons ondersteuningsaanbod uitgebreid,” zegt Bertrand, coördinator van Een Eigen Dak.

Een toename van het werk ligt niet altijd voor de hand om in deze context te beheren, maar de continuïteit van onze diensten moet koste wat het kost worden gewaarborgd. De afstand is niet gemakkelijk om te leven en deze periode is een bron van grote bezorgdheid voor ieder van ons, omdat we weten dat onze begunstigden zeer geïsoleerd zijn. Maar we doen ons best om onze opvolging te blijven verzekeren en ons aan te passen aan de noden van elk van de mensen die we volgen.

Zin om te helpen?

We houden je uiteraard op de hoogte van de heropening van onze winkels. In de tussentijd help je het beste door in je kot te blijven, zodat we binnenkort weer samen kunnen zijn.

Wil je meer doen? Deponeer je gebruikte kleding in een van onze textielcontainers of doe online een financiële gift. Elke bijdrage is voor ons echt ongelooflijk waardevol. Samen komen we hier doorheen. Bedankt!

Vind een textielcontainer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Doe een gift
Delen op Facebook