Corentin in @Home 18-24: « de solidariteit mag niet stoppen »

Onze winkels en inleverpunten zijn dicht en onze ophaaldienst ligt stil, maar onze textielcontainers zijn steeds beschikbaar en sociale acties gaan door. In deze reeks artikelen vind je enkele stukjes van het leven van Spullenhulp, de mooie initiatieven van collega’s, vrijwilligers en donateurs, en de impulsen van solidariteit van onze partners. Dank aan jullie allemaal.

21 april 2020

Twee weken geleden arriveerde Mustafa in @Home 18-24 nadat hij op verschillende andere plaatsen voor een gesloten deur stond vanwege de lockdown. De opvangtehuizen van de vzw Spullenhulp en nog enkele andere instellingen beslisten al snel om in deze coronatijd open te blijven voor nieuwe aanvragen, ondanks het risico. Voor ons mag de solidariteit niet stoppen.

 

“Het al dan niet accepteren van een nieuwe bewoner midden in deze lockdownperiode moet uiteraard uitvoerig worden besproken met de maatschappelijk werkers en de bewoners. Dat Mustafa een mondmasker droeg toen hij hier aankwam, was voor ons al een positief teken. En nu we hem wat beter kennen, hebben we er beslist geen spijt van dat we hem hebben opgevangen,” zegt Corentin, de altijd even enthousiaste directeur van @Home 18-24.

“Mustafa is een buitengewoon rustige en gestructureerde man. Bovendien bakt hij fantastisch lekkere taarten voor het hele huis! Soesjes, zwartewoudgebak … en zelfs notenbrood. ” (Bekijk hier een interview met Mustafa).

Zeer strenge huisvestingsvoorwaarden

Al snel na het begin van de lockdown voerde het opvangtehuis tal van aanpassingen door om nieuwe daklozen te kunnen opvangen. “Het is erg belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. De volksgezondheid staat op het spel, we kunnen ons geen toegevingen permitteren,” aldus Corentin. “We stellen alle hulp die we krijgen op prijs, zoals deze mondmaskers gemaakt door het Brussels Gewest en TRAVIE. ”

Er staat desinfecterende handgel in de gemeenschappelijke ruimtes, in de eetzaal zijn de tafels en stoelen verder uit elkaar gezet, de bewoners mogen elkaar ’s ochtends niet meer begroeten met een kus op de wang, de persoonlijke gesprekken worden anders aangepakt … In een huis met dertien jonge mensen die binnen zitten (vijftien in normale tijden) en zeven maatschappelijk werkers plus directeur Corentin is social distancing echter niet altijd gemakkelijk en is niet iedereen altijd even goedgezind.

Schatten van vrijwilligers om er elke dag iets van te maken

“Deze lockdown is nefast voor onze ‘jongens’, het versterkt hun isolement. Ze gaan niet meer naar hun opleiding, zien hun vrienden niet meer … Gelukkig kunnen we rekenen op echte schatten van vrijwilligers die een paar dagen per week workshops komen geven om onze jongens bezig te houden. Héloïse en Camille bijvoorbeeld (bekijk het filmpje) zijn werkzaam in de economische activiteit van de vzw Spullenhulp. Hun werk ligt momenteel stil, en dus willen ze zich graag nuttig maken bij ons. Ook onze maatschappelijk werkers passen zich aan om de jongens te animeren. En dan is er nog die vaste vrijwilligster die ons koekjes en tekeningen brengt die haar kinderen hebben gemaakt. Dat geeft ons troost én de energie om door te gaan. ”

Corentin eindigt met een uitspraak die de hele gedachte achter de vzw samenvat: “Juist in een crisisperiode zoals deze hebben mensen in moeilijkheden ons nodig! Als we nu niet solidair zijn, wanneer dan wel? ”

  • Bekijk het verhaal van Mustafa
  • Ontdek het interview van Héloïse

Envie d’aider ?

Nous ne manquerons pas de vous tenir informés de la réouverture de nos magasins. En attendant, pour être ensemble demain, c’est en restant chez vous que vous aidez le plus.

Vous voulez en faire plus ? Déposez vos dons de vêtements dans l’une de nos bulles ou faites un don en ligne. Chaque contribution nous est extrêmement précieuse. Ensemble, nous y arriverons. Merci.

Trouvez une bulle à vêtements
Inscrivez-vous à la newsletter
Faites un don
Partagez sur Facebook