Onze cultuur

job-207x300Spullenhulp ontwikkelde een heel eigen bedrijfscultuur, als vereniging die zowel sociale diensten verleent als aan sociale economie doet. Dit schreef een medewerker enkele weken na zijn aanwerving:

Hier bij Spullenhulp werd de sociale economie meer dan zeventig jaar geleden uitgevonden. Dat is dus lang vóór het concept de naam kreeg, en lang vóór de term schering en inslag werd. Hier worden, in een zelfde zin, de woorden omzet en integratie-uitkering gebruikt. In de kantoren aan de Amerikaansestraat worden investeringen met zes cijfers gepland, terwijl anderen tegelijk hun schuldenberg te lijf gaan in het Onthaaltehuis voor daklozen aan de Provooststraat. Aan het einde van de keten heerst een bedrijvige drukte in een trendy uitdragerij opdat aan het andere uiteinde tientallen daklozen weer de meeste elementaire levenshygiëne zouden kunnen aanleren.

Op de gevoelige punten van deze fantastische keten ontmoette ik mensen die zich beijveren om het stof te blazen van wat een ‘instelling’ was, om ze om te vormen tot een heus sociaal economiebedrijf, dat spoort met zijn tijd. Ik was erg verrast toen ik hoorde dat de maatschappelijk werkers soms dezelfde taal als de winkelhouders hanteerden. Woorden als ‘resultaat’, ‘vervaldag’, komen uit de mond van de eerste, terwijl de tweede het zo graag hebben over het sociale einddoel van hun winsten. Ik was verbluft over het optimistisch realisme van de maatschappelijk werkers. Hun doel, zeggen ze vooral, is niet dwingen om op het rechte pad te blijven lopen maar vooral om weer te leren lopen met de voeten die men heeft. Komaf maken met verslaving, te hoge schulden, het deficit van de sociale banden.