.

Sinds het begin van de gezondheidscrisis zijn onze winkels en inleverpunten dicht maar onze kledingcontainers zijn nog steeds blij met uw giften. Om deze waardevolle service voor de burgers in stand te houden en ervoor te zorgen dat u pareltjes blijft ontdekken, kunnen we rekenen op ons moedig team van chauffeurs die nog steeds op het terrein actief zijn. De werknemers moesten zich aanpassen aan de geldende gezondheidsmaatregelen en kregen te maken met een grote toestroom van giften.

Ontmoeting met de inzamelingsafdeling.

INTERVIEW // ALEXANDRE BAGUETTE, verantwoordelijke voor de inzameling

Hoe moest de inzamelingsservice zich aanpassen aan de gezondheidscrisis?

Onze prioriteit ligt in de eerste plaats bij de veiligheid van de werknemers. We moesten sommige taken beperken of zelfs stopzetten:

Onze ophaaldienst aan huis is opgeschort, onze inleverpunten zijn gesloten en we moesten sommige inzamelingsacties uitstellen (de schoenenoperatie met onze partner Caméléon bijvoorbeeld). Tegelijkertijd moeten sommige activiteiten juist worden opgevoerd. We hebben te maken met veel afval en sluikstorten rond de kledingcontainers. We moeten meer schoonmaken dan normaal. Dat is een taak die we liever zouden willen beperken maar dat kan niet omdat we altijd een schoon netwerk van kledingcontainers moeten kunnen garanderen dat voor alle burgers toegankelijk is.’

Welke gevolgen heeft de crisis op de inzameling?

‘Het eerste wat we vastgesteld hebben, is dat de inzamelingsresultaten niet hetzelfde verlopen als normaal. Dit jaar werd de piek van de inzameling eerder in mei-juni dan in juli-augustus bereikt. Mensen hadden tijdens de lockdown tijd om hun kleding uit te zoeken en dat merken we nu nog steeds. Meestal zijn de maanden november en december het rustigst wat giften betreft maar op dit ogenblik krijgen we nog steeds behoorlijk veel giften.

Jammer genoeg geldt deze trend ook voor het sluikstorten. We hebben onze inspanningen opgevoerd. We zamelen nu meer afval in dan normaal. Veel mensen laten overal spullen achter. Ze hebben ook niet de reactie om hun kleding weer mee te nemen als de kledingcontainers vol zijn. Tijdens de eerste golf zagen we een stijging van meer dan 20% afval. Dezelfde stijging valt te verwachten voor het einde van dit jaar hoewel we de definitieve cijfers nog niet hebben. Dit zorgt voor aanzienlijk meer werk voor de teams.

We moeten daarentegen wel opmerken dat de gemeenten die onze kledingcontainers hebben staan, heel begripvol zijn. De gemeenten zijn ons dankbaar dat we aan het werk blijven en accepteren dat we mogelijk wat minder snel reageren dan normaal. Deze steun doet ons plezier.’

Wat is er concreet gedaan om de veiligheid van de werknemers te garanderen?

‘Tijdens de eerste golf in maart hebben we het aantal mensen per vrachtwagen beperkt. We gingen van normaal drie mensen naar één chauffeur per voertuig. Maar dat was moeilijk voor de chauffeurs. Om de tweede golf te trotseren, mochten ze van ons in duo’s werken. Hierdoor is hun werkdruk verlicht. We zijn ook flexibel over de werkuren om de vertrektijden te spreiden en vragen aan de chauffeurs om heel nauwgezet te zijn in het schoonmaken van hun werkuitrusting (ontsmetting van het voertuig, handschoenen, dragen van een masker).

Kortom, we passen ons van dag tot dag aan. De werkdruk is niet afgenomen dus moeten we iedere dag beoordelen hoe de chauffeurs zich voelen en of ze het nog zien zitten. Dit vraagt een luisterend oor en voortdurende aanpassing van ons. Dit bepaalt ook onze keuzes. Het opnieuw samenstellen van teams van twee per voertuig was ook bedoeld om de werknemers moreel te steunen. ’

Zoals bij alle afdelingen van Spullenhulp werken er in de teams van inzameling mensen met een sociaal-professioneel inschakelingstraject. Welke gevolgen heeft de gezondheidscrisis op dit begeleidingswerk?

“Tijdens de eerste golf konden we mensen met een sociaal-professioneel inschakelingstraject helaas niet aan het werk zetten omdat we vanwege de omstandigheden simpelweg niet genoeg voertuigen en rondes hadden.

We kunnen geleidelijk aan deze mensen met een inschakelingstraject weer laten terugkomen. We hebben momenteel 30% van het gebruikelijke personeel aan het werk. De overige 70% is via hun OCMW aan andere taken toegewezen of is tijdelijk werkloos.

We willen graag snel onze winkels kunnen heropenen en de leveringen kunnen hervatten. Hierdoor kunnen we onze deuren weer openen voor deze mensen en vooral onze taak inzake sociaal-professionele inschakeling weer volledig vervullen.”

INTERVIEW // SEBASTIEN & ALTANAY, CHAUFFEURS

Altanay et Sébastien

Even voorstellen?

Sébastien : “Ik ben sinds 2009 chauffeur bij Spullenhulp. Oorspronkelijk ben ik aangenomen voor de ophaaldienst aan huis maar sinds de gezondheidscrisis zamel ik alleen nog maar textiel in.”

Altanay : “Ik ben sinds 2011 chauffeur bij Spullenhulp. Ik ben ook aangenomen voor de ophaaldienst. Sinds maart leeg ik louter nog kledingcontainers.”

Wat zijn de gevolgen van de crisis voor uw dagelijks werk als chauffeur?

Sébastien : “Tijdens de eerste golf was het werk heel wat ingewikkelder omdat we alleen in het voertuig zaten om de kledingcontainers te legen. We moesten gemiddeld 1,5 tot 2 ton textiel per dag inzamelen. De huidige tweede golf is veel “cooler” omdat we weer met twee in een voertuig mogen zitten. De grote verandering is ook dat we helemaal niet meer ophalen aan huis. We hebben sinds maart geen direct contact meer met de schenkers.”

Altanay : “Het werk verschilt heel erg van de ophaling aan huis wat ik normaal doe. De kledingcontainers legen, is minder nauwkeurig maar wel moeilijk werk. Ik heb een paar keer in mijn eentje meer dan twee ton opgehaald. Vorige week deed ik in mijn eentje 2,1 ton. Ik had op één dag 20.000 stappen gedaan. Het is gemakkelijker sinds we weer per twee aan het werk zijn.”

Sébastien : “Zodra je met een collega bent met wie je het goed kunt vinden, is het werk gemakkelijker.”

Nog een boodschap voor de schenkers?

Sébastien : « Schenk alstublieft kwalitatief textiel en vooral geen vuil textiel. Dus geen vuil, geen afval en heel belangrijk: sluit de zakken alvorens ze in een kledingcontainer te gooien omdat alles eruit valt als uw zakken niet goed gesloten zijn en als het regent, wordt alles vochtig. We moeten dan alles in grote zakken overladen die veel wegen en dat bemoeilijkt ons werk. Dus schone giften in gesloten zakken. En afval hoort in het containerpark bij u in de buurt. »

Wees zelf ook solidair en maak hun werk gemakkelijker in deze moeilijke tijden … Vier goede praktijken om te volgen:

WAAR DEPONEREN? Stop uw giften in gesloten zakken. Deponeer uw giften IN één van onze 800 kledingcontainers.

WAT KAN IK SCHENKEN? Kleding, huishoudlinnen (lakens, stoffen, handdoeken, …), samengebonden paren schoenen, knuffels, accessoires.

HOE SCHENKEN? Schone textielgiften in goede staat en goed verpakt in zakken van max. 60L.

CONTAINER VOL? Ga op zoek naar een andere kledingcontainer in uw buurt, probeer het nog een keer op een andere dag of bewaar uw giften binnen.

Doe een gift
Deel op Facebook
Vindt een kledingcontainer
Newsletter