LE LABEL JAUNE “Made by Les Petits Riens Spullenhulp”

Schijnwerpers op ons solidaire naaiatelier

Door kleding te kopen in het netwerk van boetieks van Spullenhulp of in deze boetieks of via de kledingcontainers van Spullenhulp kleding te doneren, draag je bij tot een circuit in de sociale economie: ruim 85% van de 8.000 ton die elk jaar bij Spullenhulp wordt gesorteerd, wordt hergebruikt en opnieuw verkocht om onze sociale acties te kunnen financieren.

Spullenhulp wil nog verder gaan door hergebruik van een deel van de giften die tot nu niet gevaloriseerd werden. In 2019 waren we laureaat van Be Circular en nu willen we dankzij het naaiatelier en zijn upcyclingcreaties een bijkomende weg inslaan.

Op het programma? Le Label Jaune: solidaire, nieuwe creaties met een trendy ontwerp.

Het project heeft zowel sociale, milieu- en economische ambities, en krijgt tot augustus 2021 de tijd om zijn kracht te bewijzen met kimono’s en kussens die worden gemaakt met stoffen van niet-gevaloriseerde giften. Een prima start!

Ontstaan van het project: onontgonnen grondstoffen, een kans

Alles begon met een vaststelling: nog een te groot deel van onze giften wordt gerecyleerd of geëxporteerd. Waarom zouden we de levenscyclus van deze onontgonnen grondstoffen niet verlengen?

In 2018 startte het team van onze boetiek van Stokkel met een eerste atelierproject. Enkele recupcreaties later groeide de wens om het project verder te laten groeien.

Het atelier, in 2019 nog uitgeroepen tot laureaat van Be Circular, lag in 2020 heel wat maanden stil door Covid. In 2021 is het echt gestart met een eigen merk en een nieuw atelier.

 

Foto van de Be Circular ceremonie (een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ter ondersteuning van vernieuwende projecten uit de sociale economie)

 

Le Label Jaune, textiel met betekenis

Le Label Jaune, de upcyclingcollectie van Spullenhulp, streeft naar een nieuwe manier van consumeren.

Onze ambitie:

  • Lokaal handwerk. Met eigen creaties en producten die 100% ‘made in Brussels’ zijn.
  • Toegankelijke designproducten. Met een ruim aanbod unieke stukken aan zachte prijzen dat ons tweedehandsaanbod aanvult.
  • Hergebruik en valorisatie. In plaats van gerecycleerd te worden, krijgen de niet-gevaloriseerde giften van ons sorteercentrum een nieuw leven.
  • Een toekomstige hefboom voor socioprofessionele inschakeling. Ons solidaire naaiatelier helpt niet alleen voor het financieren van onze sociale opdracht, het wil ook een nieuwe opleidingspijler voor de creatieve beroepen vormen.

Le Label Jaune staat dus garant voor originele stukken, maar bovenal voor een collectie van upcyclingcreaties met een ziel. Die tegelijkertijd ecologisch, design, Belgisch en solidair zijn.

Het naaiatelier centraal in onze activiteiten

.

Ligging van het atelier

Omdat je ambities enkel met de juiste middelen kunt realiseren, werd het atelier verhuisd en uitgebreid. Het nam intrek in het historische hart van Spullenhulp: op de 4e verdieping van ons centraal magazijn.

Een team met tal van statuten

Het team bestaat uit een projectcoördinatrice, een atelierchef, een assisterend couturière en vrijwilligers met diverse achtergronden.

Vrijwilligers, de kracht achter het atelier

Achter elke creatie gaan een twintigtal vrijwilligers schuil. Met de begeleiding van de project- en atelierverantwoordelijke zetten ze hun kennis en handige vingers ten dienste van het atelier.

Voor sommigen maakt dit vrijwilligerswerk deel uit van hun socioprofessionele inschakeling. Voor anderen betekent dit een bijdrage aan het milieu of een belangeloze inzet voor onze acties in de strijd tegen armoede. Maar welk hun parcours ook is, wij proberen de competenties van elke vrijwilliger steeds maximaal in te zetten.

Circulaire creaties met een sociale & maatschappelijke impact

 

Wat is het productiegeheim achter deze artikels? De handige vingers in ons naaiatelier recupereren moeilijk verkoopbaar textiel en verwerken het tot originele stukken.

Op dit moment bestaat het gamma uit kimono’s, kussens, sjaals, jassen, haarelastieken, truien met patchwork, maskers en omslagdoeken. En dat gamma blijft nog uitbreiden.

Hoe dit project ondersteunen?

> Sluit je aan bij het team van ons naaiatelier

We zoeken vrijwilligers en stagiairs met naaikennis om ons geweldige team aan te vullen en ons te helpen bij het maken van nieuwe creaties.

Stuur voor meer info een e-mail naar volontariat@petitsriens.be

> Koop een van onze recupcreaties met een sterke sociale impact!

Je vindt ‘Le Label Jaune’ in 5 van onze boetieks:

Ik ontdek de lijst van de winkels