SOLIDAIR MONDMASKERS MAKEN

Er is een nijpend tekort aan mondmaskers in deze coronacrisis. Het naaiatelier van Spullenhulp reageerde op een oproep van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ging aan de slag … van thuis uit!  Streefdoel? 100.000 mondmaskers, gemaakt dankzij de inzet van 1500 vrijwilligers!

Een lokaal en solidair initiatief

In de strijd tegen het coronavirus steunt het Gewest de productie van mondmaskers op lokaal niveau. Dat gebeurt in het kader van het project Masks-coronavirus.brussels, dat wordt gecoördineerd door maatwerkbedrijf TRAVIE in samenwerking met EcoRes, het MAD en het Institut Jeanne Toussaint (Campus Arts & Métiers), Dutra, Urbike en B-Connected.

Al deze partijen hebben de handen in elkaar geslagen om een lokale productieketen voor mondmaskers op te starten: van het voorsnijden van materialen en het samenstellen van naaikits tot het bezorgen van die kits aan de vrijwilligers. Een echte participatieve keten, want aan de naaivrijwilligers die hun steentje willen bijdragen, wordt gevraagd om dat van thuis uit te doen. Ook Spullenhulp kon niet achterblijven.

De teams van ons naaiatelier in actie

Het is geweldig om te zien hoe er een heuse solidariteitsketen op gang is gekomen. Dus schoten ook onze mensen in actie! Sinds februari hebben we binnen Spullenhulp een naaiatelier dat maatwerk levert en aan upcycling doet. Maar net zoals onze winkels moest ook het naaiatelier de deuren sluiten vanwege de coronacrisis. In plaats van kimono’s, kussens en jassen stortten het team en alle vrijwilligers van het naaiatelier zich op het maken van mondmaskers thuis.

Een 100% solidair resultaat!

Zelfgemaakte mondmaskers om sectoren in nood te helpen

Na een kwaliteitscontrole worden alle gemaakte mondmaskers verdeeld, in de eerste plaats aan de sectoren die met daklozen werken, rusthuizen en diensten voor thuiszorg en hulp aan huis, om personen zonder symptomen te beschermen en de virusoverdracht te verminderen.

Ook onze instellingen voor daklozen en hun medewerkers mochten dus op mondmaskers rekenen! Dat betekende een hele opluchting voor de teams van onze twee opvangtehuizen voor jongeren en volwassenen.

Oproep aan al wie kan toveren op de naaimachine

Wil jij ook je steentje bijdragen aan dit lokale en participatieve initiatief? De enige voorwaarde: je moet in goede gezondheid zijn, een naaimachine en enige naaiervaring hebben. Inschrijven kan alleen via het nummer 02/519.22.85 van maandag tot zaterdag van 8.30 uur tot 21 uur.

Zin om te helpen?

We houden je uiteraard op de hoogte van de heropening van onze winkels. In de tussentijd help je het beste door in je kot te blijven, zodat we binnenkort weer samen kunnen zijn.

Wil je meer doen? Deponeer je gebruikte kleding in een van onze textielcontainers of doe online een financiële gift. Elke bijdrage is voor ons echt ongelooflijk waardevol. Samen komen we hier doorheen. Bedankt!

Vind een textielcontainer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Doe een gift
Delen op Facebook