[sws_ligne_bleu]De VZW Spullenhulp viert twintigste verjaardag van haar centrum Horizon[/sws_ligne_bleu]

horizon-tambour

Het opleidingscentrum ‘Horizon’ is een Atelier voor Opleiding door Tewerkstelling

[AOT]. Het is bedoeld om mensen in moeilijkheden te onthalen en te helpen om weer een plek in de arbeidswereld te vinden. Het Centrum ‘Horizon’ werd in 1993 opgericht dankzij het Horizon-programma van de Europese Commissie en werkt nu met steun van de Franse Gemeenschapscommissie, het Europees Sociaal Fonds, Actiris en Bruxelles Formation. Aanvankelijk was het de bedoeling om bewoners van het Onthaaltehuis van Spullenhulp de kans te geven om zich om te scholen tot technicus huishoudtoestellen. Intussen kunnen ook externe werkzoekenden er de opleiding volgen.

In het Brussels Gewest leeft een derde van de Brusselaars [33,7%] met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Deze plaag treft ook jongeren tussen 18 en 24. Eén jongeman op vier en één jonge vrouw op zes verlaat inderdaad de school zonder een diploma hoger secundair onderwijs. Deze jonge Brusselaars hebben het erg moeilijk om werk te vinden. Slechts een derde van hen [31,9%] sleept een baan in de wacht. Het gebrek aan opleiding maakt de toegang tot bezoldigd werk onvermijdelijk nog moeilijker. Bijgevolg neemt ook het risico van een leven onder de armoedegrens toe.

De specifieke opdracht van de vzw Spullenhulp bestaat erin mensen die in bestaansonzekerheid of in armoede leven, methodes aan te reiken om zelfstandiger te worden. In dat kader richtte de vereniging in 1993 het Opleidingscentrum Horizon op. Dit is een Organisme voor Socio-Professionele Inschakeling [OSPI] dat erkend is als Atelier voor Opleiding door Tewerkstelling [AOT] en lid is van de Febisp.

Het Centrum Horizon heeft tot doel om laaggeschoolde werkzoekenden te onthalen en op te leiden in elektromechanica door het herstellen van huishoudtoestellen, en ze zo weer op de arbeidsmarkt te helpen. Het publiek dat in aanmerking komt voor deze socio-professionele inschakeling moet als werkzoekende ingeschreven zijn bij Actiris of, met een uitzondering, bij de VDAB [Vlaams Gewest] of de Forem [Waals Gewest]. De aangeboden opleiding moet de stagiairs de nodige professionele basiscompetenties bijbrengen om een baan te kunnen uitoefenen. Horizon helpt ze op hun pad naar inschakeling op de arbeidsmarkt met individuele begeleiding.

Het Centrum Horizon biedt een opleiding in een reële werksituatie aan. Dit betreft zowel de ontwikkeling van vaardigheden en kennis als leren omgaan met verantwoordelijkheid en een zekere autonomie verwerven. De stagiairs krijgen een voltijdse opleiding van 13 maanden. Eerst volgen ze theorielessen die ze daarna in het atelier praktisch toepassen. Zo kunnen ze zich de nodige kennis eigen maken om de afgedankte toestellen uit elkaar te halen, te ontleden en vervolgens weer te doen werken. De dertiende maand wordt besteed aan de praktische inleving bij bedrijven. Enerzijds leren de stagiairs zo de arbeidswereld van de elektrische toestellen en de elektromechanica kennen en anderzijds krijgen de partners de kans om de stagiairs te beoordelen. In voorkomend geval kan de werkgever ze een job in zijn bedrijf aanbieden. 40% tot 60% van de stagiairs die de opleiding afwerken, vinden werk of volgen een aanvullende opleiding.

Zo maken jaarlijks 14 stagiairs tijdens hun 1787 uren opleiding ongeveer 500 toestellen weer gebruiksklaar. Deze worden in de winkels van Spullenhulp verkocht, onder het label Electrorev, om de vele sociale acties van de vzw te financieren. Het label ElectroREV waarborgt de kwaliteit van de huishoudtoestellen die door de operatoren in de sociale economie gerecycleerd worden. Zo geldt op die toestellen een waarborg van zes maanden. Naast het sociale belang is deze aanpak meteen ook milieuvriendelijk, want dit beperkt de behandelingen op het einde van de levenscyclus en de fabricage van nieuwe voorwerpen.