Spullenhulp lanceert de ECHTE kersttruiendag

Hoe ziet voor u een kersttrui eruit? Kleurrijk, massaal geproduceerd en goedkoop, om gedurende één dag of een avondje gourmet vrienden aan het lachen te brengen? Of eentje die lekker warm en comfortabel is? Naar aanleiding van de ‘Internationale Kersttruiendag’ op 17 december, heeft Spullenhulp beslist de aandacht te vestigen op de ECHTE kersttrui, de trui die men cadeau geeft.

met de steun van DARWIN

SCHENK UW TRUIEN

Meer dan ooit moet de klimaatopwarming ons ertoe aanzetten om onze manier van consumeren bij te sturen. Claudia van Innis, communicatieverantwoordelijke bij Spullenhulp, legt uit: “De ecologische en menselijke schade van fast fashion werd ondertussen ruimschoots aangetoond. En toch blijft Internationale Kersttruiendag een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij consumenten worden aangemoedigd om voor één dag een trui te kopen, gewoon voor de lol. Wat als we het roer zouden omgooien en er een dag van zouden maken waarop de circulaire economie en solidariteit in de schijnwerpers staan?”  Dat is het initiatief dat Spullenhulp voorstelt voor 17 december.  Schenk de kleren die u niet meer draagt en bezorg ze ons via een kledingcontainer of een van de winkelpunten van Spullenhulp. Uw gift is niet alleen goed voor het milieu, maar helpt onze organisatie om een onderdak, een maaltijd, een luisterend oor en hoop te bieden aan honderden mensen in een precaire situatie.

EEN CIRCULAIR GEBAAR

Wie kleding aan Spullenhulp schenkt, stelt een ecologisch gebaar.

Elk jaar haalt de vereniging bijna 8.000 ton tweedehandsgoederen op. In 2020 werd 6.844 ton textiel en 1.000 ton meubels en voorwerpen ingezameld. 80% van het textiel en 90% van de voorwerpen kregen een tweede leven via herverkoop of recyclage. Op die manier wordt veel afval vermeden.

De cijfers moedigen ons aan om nog verder te gaan. Uit de laatste Fashion Waste Index blijkt dat de Belg binnen Europa de grootste kledingverkwister is: in 2020 werd per persoon 14,8 kg kleding weggegooid.

EEN GEBAAR VAN SOLIDARITEIT

De opdracht van Spullenhulp is veel breder dan de inzameling en verkoop van tweedehandsgoederen.Elke gift en elke aankoop vormt een waardering voor het werk van mensen die het pad volgen naar socioprofessionele (her)inschakeling en ondersteunt de sociale acties van het bedrijf.

Deze omvatten huisvesting voor daklozen en sociale opvang. De organisatie heeft drie opvangtehuizen voor 165 mensen (105 plaatsen in het grote opvangtehuis voor mannen in Elsene, 15 plaatsen in @Home18-24, een opvangtehuis voor jongeren op de dool, en 45 plaatsen in het Maison Parenté in Anderlecht). In 2020 werden 513 personen of gezinnen gevolgd door het centrum voor welzijnswerk en werden elke dag 220 maaltijden bereid door de teams van het sociaal restaurant van Spullenhulp.

SOLIDARITEIT ZET GEEN REM OP HUMOR… DENK AAN TWEEDEHANDS & UPCYCLING

Als de verleiding van een kersttrui te groot is, denk dan eens aan tweedehands en upcycling! De 27 winkels van Spullenhulp bieden een grote verscheidenheid aan producten en iedereen vindt er gegarandeerd iets leuks. Met een beetje fantasie is het ook perfect mogelijk om een kersttrui te maken zonder er een te hoeven kopen, het internet zit boordevol inspiratie.

Geen kleding te geef? Doe een financiële gift op rekening BE33 0000 1902 6346 (giften zijn fiscaal aftrekbaar tegen 45% vanaf € 40 per jaar) of online

Vind een textielcontainer
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Doe een gift
Delen op Facebook