.

Ter gelegenheid van het 85e jubileum van Spullenhulp maken 30 gelukkigen kans op een driedubbele prijs:

 • een exclusieve rondleiding achter de schermen van ons sorteercentrum
 • – een jubileumtas van de limited edition ‘La Fripe, c’est chic’
 • – … en cadeaubonnen ter waarde van 85 euro, geldig in alle 27 winkels van Spullenhulp

Wil je je geluk beproeven?

Lees het volgende artikel, en ga op jacht naar aanwijzingen.

Ja! Ik doe mee met de wedstrijd

Overzicht van de maatschappelijke en ecologische impact

Op 18 juni 1937 richtte Eerwaarde heer Froidure, een kartrekker van de sociale economie, het ‘Werk van Spullenhulp’ op door dakloze mannen kost, inwoning en werk aan te bieden.

85 jaar later blijft Spullenhulp innoveren om de uitdagingen van een veranderende wereld aan te gaan. Dit alles zonder haar voornaamste opdracht uit het oog te verliezen: bouwen aan een duurzamere en meer solidaire samenleving.

 

 

Om dit te bereiken, kan Spullenhulp rekenen op haar teams in de breedste zin van het woord: medewerkers, mensen in inschakeling, begunstigden, vrijwilligers, maar ook materiële en financiële donateurs, klanten en partners.

Duizenden vrouwen en mannen die elk jaar bijdragen aan het vergroten van de maatschappelijke en ecologische impact van de vereniging.

85 JAAR MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

 

Huisvesting:

 •  In de loop der jaren heeft Spullenhulp verschillende soorten huisvesting ontwikkeld om daklozen op te vangen en te ondersteunen.

In 1937 bood Eerwaarde heer Froidure aan wat wij tegenwoordig ‘solidaire huisvesting’ voor mannen zonder middelen of huisvesting zouden noemen. In 1985 bouwde Spullenhulp haar grote opvangtehuis voor 120 dakloze mannen.

In 2012 zag @Home18-24 het levenslicht, een opvangtehuis voor jonge daklozen, een steeds meer zwervend publiek.

In 2021 werd het Parenté Huis, bedoeld voor eenoudergezinnen, geopend. Naar schatting hebben er sinds 1937 bijna 12.000 mensen in opvangtehuizen verbleven.

Voedselhulp:

 • Sinds 1985 bereidt het sociaal restaurant dagelijks honderden warme maaltijden voor Spullenhulp, maar ook voor partnerorganisaties. In 37 jaar tijd zijn er meer dan 2 miljoen warme maaltijden uitgedeeld!

Welzijnswerk:

 • In 1976 richtte Spullenhulp een centrum voor welzijnswerk op dat tegenwoordig nog steeds actief is in het ondersteunen van mensen in precaire situaties. Jaarlijks worden 500 mensen of huishoudens geholpen bij hun dagelijkse problemen

Socioprofessionele inschakeling:

 • Naast het jaarlijks verwelkomen van bijna 500 mensen in een inschakelingstraject heeft Spullenhulp in 1993 Horizon opgericht, een atelier voor opleiding door tewerkstelling. In 29 jaar tijd hebben hier 870 leerlingen het vak van elektromechanisch reparateur geleerd, een knelpuntberoep.

 

85 JAAR ECOLOGISCHE IMPACT

 

Terugwinning van textiel:

 • Naar schatting heeft in 85 jaar meer dan 165.000 ton textiel een tweede leven gekregen door wederverkoop of recycling. Dat zijn alleen al 66 Atomiums!

Tweedehandswinkels:

 • In 1954 verwierf Spullenhulp haar huidige centrale winkel in Elsene. Het gebouw vangt dakloze mannen op maar is ook een winkelruimte. In 1994 opende de vereniging haar eerste winkels buiten de centrale winkel.
 • In 2015 kende Spullenhulp een belangrijke schaalvergroting. Door de bouw van een nieuw sorteercentrum van 9000 m2 is de sorteer- en verkoopcapaciteit verdubbeld, ook weer ten voordele van maatschappelijke acties.
 • Vandaag is Spullenhulp een netwerk van 27 tweedehandswinkels in Brussel en Wallonië waardoor 85% van de 8000 ton textiel en voorwerpen die jaarlijks worden ingezameld, kan worden gerecycleerd. Alleen al in 2021 werden er 3.187.013 artikelen verkocht.

Tweedehands is chic!

 • Vroeger werd er op neergekeken maar tegenwoordig zijn tweedehands spullen populair! Spullenhulp heeft dit al lang geleden begrepen. Tussen 2003 en 2013 heeft ze dit luid en duidelijk kenbaar gemaakt met haar beroemde modeshows waarin tweedehands en upcycling werden getoond. Evenementen die in hoge mate hebben bijgedragen aan het afstoffen van het imago van tweedehands spullen in België.

 

 • In 2020 bevestigt Spullenhulp haar ecologische betrokkenheid met de lancering van het Label Jaune, een nieuw upcyclingmerk waarmee ze een stap verder kan gaan in de recyclage van ingezameld textiel.

EN VOOR DE TOEKOMST?

 

Spullenhulp blijft zich ontwikkelen, samen met al haar belanghebbenden, in de context van een maatschappelijke en klimaatcrisis. De toekomst van Spullenhulp zal samengaan met het vergroten van de maatschappelijke en ecologische impact van haar acties. In het bijzonder de sociale diensten: eind 2022 zal worden begonnen met de renovatie van een gebouw in Vorst tot een geïntegreerd sociaal centrum. Het toekomstige dagcentrum zal tot 100 mensen per dag kunnen opvangen en zal tal van diensten aan dakloze mannen en vrouwen aanbieden.

85 jaar, dankzij jou!

De vitrines van de 27 winkels van Spullenhulp zijn mooi aangekleed met de meest opvallende looks van de afgelopen 85 jaar.

De jaren 30, 50, 70, 80 en 90: reis door de tijd in de winkels en doe een solidaire aankoop!

Een jubileumtas!

Een limited edition, herbruikbare jubileumtas steelt de show onder de tweedehands spullen.

Het ontwerp van de tas werd op sociale netwerken door de Spullenhulp-gemeenschappen geprezen en wordt voor € 6 verkocht ten voordele van de maatschappelijke acties van de vereniging.

Solidaire afronden!

Van 15 juni tot 30 juli kunnen winkelklanten nog actiever deelnemen aan de toekomstige projecten van de vereniging door bij het afrekenen solidair af te ronden.

€ 1 naar boven afronden, kan het verschil maken.

 Wedstrijd!

Beproef uw geluk door deel te nemen aan de wedstrijd voor het 85-jarig jubileum. 30 mensen winnen cadeaubonnen ter waarde van € 85, een jubileumtas en een bezoek aan het sorteercentrum om een kijkje achter de schermen van het sociaal-economisch model van Spullenhulp te nemen.

Tot ziens in de winkel om de wereld te veranderen!